1. Anasayfa
  2. Dijital Gazete
  3. Çin: “ABD, İngiltere ve Avustralya’nın nükleer iş birliği tipik Soğuk Savaş ürünü”

Çin: “ABD, İngiltere ve Avustralya’nın nükleer iş birliği tipik Soğuk Savaş ürünü”

- - 3 dk okuma süresi
49
screenshot 3 600 x 400 26

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, Avustralya’nın ABD’den nükleer deniz altıları satın alacağını değerlendirdi.

Wang Wenbin, Çin’in tutumunu yineledi:

“ABD, İngiltere ve Avustralya sözde üçlü güvenlik ortaklığı AUKUS oluşturarak nükleer denizaltıları ve diğer ileri askeri teknolojiler alanlarındaki iş birliğini teşvik ediyorlar. Bu, tipik bir Soğuk Savaş zihniyeti olarak sadece silahlanma yarışını tetiklemekle kalmayıp, uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarını baltalayacak, bölgesel barış ve istikrara zarar verecek. Buna barış seven ülkeler tepki gösterdi.”

Wang Wenbin ayrıca, ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki nükleer denizaltı iş birliğinin, nükleer silah sahibi ülkelerin nükleer silah sahibi olmayan ülkelere büyük miktarda silah sınıfı yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum transferini içermesinin, ciddi nükleer yayılma riskine yol açtığını ve bu girişimin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın amacını ihlal ettiğini belirtti.

Sözcü, adı geçen üç ülkenin nükleer silahların yayılmasının önlenmesine dair en yüksek kurallara uyacaklarına ilişkin iddialarının tam bir aldatmacadan başka bir şey olmadığını, özünde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Sekreterliği’ni 3 ülkeyi ilgili denetimden muafiyet tutma düzenlemesi yapmaya zorlamayı amaçladığını ve bu girişimin UAEA’nın otoritesine ciddi şekilde zarar vereceğini, buna Çin’in kararlılıkla karşı çıktığını kaydetti.

Asya-Pasifik’in dünyanın en dinamik ve en hızlı büyüyen bölgesi olduğuna ve bu durumun kolaylıkla elde edilmediğine işaret eden Wang Wenbin, Çin’in üç ülkeyi uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin sesine kulak vermeye, modası geçmiş sıfır toplamlı oyun düşüncesi ve Soğuk Savaş’ın dar jeopolitik çerçevesinden vazgeçmeye, uluslararası yükümlülüklerini ciddiyetle yerine getirmeye, bölgenin ve dünyanın barışını ve istikrarını baltalayan girişimlerden kaçınmaya çağırdığını kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın